PANIKA! Strašno! Novi virus smrtonosniji od predhodnog! – Balkanske Zvijezde

PANIKA! Strašno! Novi virus smrtonosniji od predhodnog!

Broj mrtvih usled nove pošasti koja je krenula iz Kine najmanje 814, dok je užasni SARS 2002/2003. odneo 774 života

Životnu bitku s koronavirusom izgubilo je najmanje 814 ljudi, što znači da je broj umrlih od ove zarazne bolesti veći nego od užasne epidemije SARS, koja je odnela 774 života 2002. i 2003.

Od koranavirusa obolelo je najmanje 37.590 osoba, dok je SARS zarazio više od 8.000 ljudi širom sveta.

Iako su ove brojke frapantne, statistika smrtnosti je i dalje na strani SARS, pošto je bilo mnogo manje zaraženih a daleko veći procenat njih je umro.

– Koronavirus je i dalje mnogo manje opasan od SARS jer od njega umire manje od dva odsto obolelih, dok je od SARS umrlo 10 odsto. Jedino je problem to što se koronavirus brzo proširio pa je obolelo mnogo više ljudi, a samim tim i mnogo više osoba je umrlo. Ali rizik da oboleli umre je pet do 10 puta manji nego kod SARS – kaže za Kurir epidemiolog Zoran Radovanović.

Od koronavirusa do sada je obolelo 37.590 osoba, ali je broj novoobolelih u poslednja 24 sata znatno opao u odnosu na prethodni period, što stručnjaci tumače kao mogući znak da se širenje virusa usporava. Za prof. dr Zorana Radovanovića, epidemiologa, to je dobar znak i on se nada da do Srbije koronavirus neće ni stići.

– Čak i ako se koronavirus pojavi u Srbiji, verujem da će to biti jedan ili dva slučaja i da mogu da obole najviše tri do četiri osobe. Ako je neko oboleo, hvatamo ga na granici, a ako je u inkubaciji, može da se razboli kasnije. Ako neko dolazi iz Kine, razrađen je mehanizam Zavoda za javno zdravlje u mestu gde ta osoba boravi za praćenje stanja u narednih 14 dana – kaže dr Radovanović.

Na brodu „Dajmond princes“, na kome su 12 članova posade i dvoje putnika građani Srbije, još šest osoba je obolelo od koronavirusa, čime se broj zaraženih popeo na 70. (kurir.rs/Foto:print screen kurir.rs)