Uništavaju vaše zdravlje! Opasna za ljude! Ako ih posjedujete u kući preporučuje se da ih odma bacite! – Balkanske Zvijezde

Uništavaju vaše zdravlje! Opasna za ljude! Ako ih posjedujete u kući preporučuje se da ih odma bacite!

Svjesni smo da veliki broj domaćinstava nastoji napraviti što veću uštedu na računima, tako da pribjegavaju svakakvim vrstama trikova, ne bi li ustedili koji dinar. Štedljive odnosno ekološke sijalice nisu baš toliko bezbjedne kako nam se inače predstavlja.

One u sebi sazdrže mali postotak žive, snažnog neurotoksina, koji ima negativan uticaj na trudnice i djecu. Živa je inače u upotrebi opasna za ljude, pogotovo za njihov nervni sistem, mozak, jetru i bubrege. Pored toga, slabi odbrambenu snagu organizma, loše utiče na reproduktivni i kardiovaskularni sistem.

Neki od simptoma za ste se “zarazili” živom su: tremor, glavobolja, nesanica, pojava nervoze, gubitak pamćenja, a sve ovo može da dovede do Alzhajmerove bolesti, pa čak i do karcinoma.

Doktor Piter Braun iz Berlina, sproveo je istraživanje u kojem je otkrio da ove sijalice oslobađaju 20 puta veću količinu žive od maksimalno dozvoljene. Pored žive sadrže i fenol, inače blago kiseli toksin koji se u većem broju slučajeva dobija iz katrana, a koristi se u hemijskoj industriji. Joše jedan od nepoželjnih sastojaka jeste stiren. On predstavlja nezasićeni tečni ugljikovodik, koji je zapravo sporedni proizvod u procesu pravljenja petroleja.

Ono sa čime nismo upoznati jeste da nova generacija energetskih i štedljivih sijalica je toliko otrovna da je Agencija za zaštitu okoline SAD pokrenula vanredni protokol koji se provodi u slučaju da se neka od ovih sijalica razbije i onda počnu da oslobađaju otrovne gasove.

Zbog ovoga toplo preporučujemo da se vratite na stare i pouzdane sijalice. Možda jesu starije, ali se barem od njih nećete otrovati. (magazindan.info/foto:print screen magazindan.info)