NOVA PRAVILA ZA VOZAČE! Policija tome stala u kraj!

Usklađenjem domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU očekuju nas značajni noviteti koji su vezani za sigurnost cestovnog prometa u širem smislu riječi. “Obzirom na to da mladi vozači sa nedovoljno vozačko iskustva, u velikom broju slučajeva uzrokuju saobraćajne nesreće više nego ostali vozači, namjera nam je da sa posebnim pravnim režimom pokušamo uticati na ponašanje te skupine vozača.

S toga bi dosadanšnja granica za oduzimanje vozačke dozvole zbog prikupljenih negativnih bodova bila malo niža, 9 bodova, od granice koja vrijedi za ostale vozače a koja iznosi 12 bodova” rekao je voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa.

To znači da bi vozači koji budu u roku od 3 godine sakupili 12 bodova, dobit će rješenje kojim se ukida njihova vozačka dozvola, te će, ukoliko žele da ponovo upravljaju motornim vozilom, morati ponovo da polažu vozački isipit, pohađaju autoškole i to sve o vlastitom trošku.

Isto pravilo vrijedi i za one mlađe vozače samo uz razliku što je njihova granica 9 a ne 12 bodova. Definicija mladog vozača se do skoro bila mladi vozač do navršene 24. godine života, a sada su to vozači koji su i stariji od ove dobne skupine, a koji do tada nikada nisu imali voznog iskustva, odnosno dvije godine od izdavanja vozačke dozvole.

To znači da od sada mladi vozač može biti i osoba sa navršenih 50 godina. Nove izmjene će zahvatiti i vozače iznad 65 godina života. Činjenica je da se nakon 65. godine života, dolazi do određenih zdravstvenih promjena vozača koje mogu da utiču na sposobnost upravljanja motornim vozilom. (magazindan.info/foto:print screen magazindan.info)

scroll to top