Ova je vijest šokirala apsolutno sve! Ovo je životinja koja je posijala smrtonosni Koronavirus! – Balkanske Zvijezde

Ova je vijest šokirala apsolutno sve! Ovo je životinja koja je posijala smrtonosni Koronavirus!

U današnjim naučnim istraživanjima se navodi kako su šišmiši najverovatniji uzročnik korona virusa, a ova je vijest šokirala apsolutno sve. Studija je objavljena u časopisu Nature, a istraživači su dali na analiziranje uzorke sedam pacijenata koji su imali teški oblik pneumonije.

Šest od sedam pacijenata su došli u bolnicu registrovani kao radnici na tržnici u Wuhanu, gradu iz kojeg je započeto širenje korona virusa. Analizama su otkrili da su genomski nizovi koji određuju DNK virusa kod pet pacijenata gotovo identični jedni drugima. Te sekvence genoma dijele i procenat od 80% sličnosti sa SARS-om.

Zabilježeno je da je niz genoma širok 96 posto identičan nizu korona virusa kod slijepih miševa, što dalje jasno govori da su upravo šišmiši uzrok širenja korona virusa iz Kine. Ipak, naučnici kažu kako još uvijek nije 100 % potvrđen ivotinjski uzrok širenja virusa iz Kine.

Također su rekli da novi virus koji je nazvan 2019-nCoV, ulazi u stanice na isti način kao što je to donedavno radio SARS. Ispostavilo se da su antitijela izolirana od pacijenata koji su bili zaraženi novim sojem, mogu se potencijalno koristiti kao oružje protiv virusa.

Studija je sugerirala da prethodno identificirano kopitarno antitijelo protiv SARS-a također neutralizira virus. Međutim sada treba uspostaviti vezu između ova dva virusa koja su jako slična, kako bi se moglo utvrditi da li antitijela onih sa SARS-om odgovaraju borbi protiv novonastalog soja korona virusa.

Naučnici i dalje preporučuju da se kretanje svoj ljudi smanji na minimum, kako bi se izbjeglo daljnje širenje ovog opasnog virusa. (magazindan.info/foto:print screen magazindan.info)