Određuju 2 faktora koja morate znati! Evo kolika je šansa da se zarazite virusom u gradskom prevozu! – Balkanske Zvijezde

Određuju 2 faktora koja morate znati! Evo kolika je šansa da se zarazite virusom u gradskom prevozu!

5e63a838-5318-4f0c-aca5-72a00a0a0a64-cl7k9llahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvtnpjn01eqv8vowm3mdi1zju3ngqwytzimjm0mtuxnte5ngvhowvjmzguanbnkzmczqkeaieaaq-690x480-1.jpg

Jedno od najvećih izvora zaraze uvek je javni prevoz, pogotovo u velikim gradovima gde je gomila ljudi okupljena na malom prostoru, naročito u vrijeme špica, kada lični prostor kao kategorija ne postoji.

Kako se korona virus najčešće širi kroz kapljice koje zaraženi izbacuje kašljanjem, kijanjem ili čak i govorom, jasno je da kod gradskog prevoza treba posebno obratiti pažnju i preduzeti sve moguće mere zaštite.

KOLIKA JE ŠANSA DA SE ZARAZITE VIRUSOM U PREVOZU?

Profesor epidemiologoje na univerzitetu Kolumbija, dr Stiven Mors, kaže da dva faktora odlučuju o tome da li ćete zakačiti virus u prevozu:

– Koliko je prevoz krcat putnicima.

– Koliko dugo traje vožnja.

Mere opreza kažu da bi trebalo da držite odstojanje od oko dva metra od ljudi, što je u špicu nemoguće, pa ako baš strahujete od virusa, možda je najpametnije da udarno vrijeme špica nekako izbjegnete, piše nytimes.com.

KAKO DA IZBJEGNETE VIRUS U PREVOZU?

Da biste se zaštitili od mogućeg virusa koji je možda završio na vama, čim izađete iz autobusa dezinfikujte ruke, a čim vam se ukaže prilika, dobro ih operite sapunom pazeći da to traje najmanje 20 sekundi. Naravno, kao i uvijek, ni slučajno ne dodirujte lice rukama.

Prvi rezultati ispitivanja korona virusa pokaziju da može da preživi na hladnim površinama poput šipke za koju se džimo u prevozu, pa zato gledajte da koristite rukavice koje ćete baciti poslije vožnje, ili se za šipku držite držeći u ruci maramicu. (novi.ba/foto:print screen novi.ba)

Odgovori