Jedna stvar je ključna! Evo zašto Italijani masovno umiru od korona virusa! – Balkanske Zvijezde

Jedna stvar je ključna! Evo zašto Italijani masovno umiru od korona virusa!

5c3708d1-8088-4422-9a2c-01370a0a0a67-176901-nestorovic-2-ls-690x480-1.jpg

Italija je poslije Kine zemlja sa najvećim brojem umrlih od koronavirusa, a pulmolog Branimir Nestorović objašnjava da su slabi italijanski geni i loša opremljenost bolnica krivi za ovako poraznu statistiku. Doktor ističe da Srbi nemaju potrebe da brinu, jer imaju pravu lavovsku genetiku.

Dr Branimir Nestorović objašnjava za „Alo!“ da je gotovo sigurno u Srbiji bilo zaraženih koronavirusom i prije nego što je on u Srbiji registrovan.

– Neki su u Srbiji već bili zaraženi koronavirusom i prije nego što se kod nas pojavio test na ovu zarazu. Međutim, virus je kod njih prošao kao i svaki drugi – kaže Nestorović.

Naime, iako se u velikom broju zemalja pacijenti prilično uspješno bore protiv nove vrste koronavirusa, u Italiji je, od početka zaraze, zabilježeno čak 366 smrtnih slučajeva.

– Gotovo je sigurno da nešto pogoduje koronavirusu u Italiji! Kao da su njihovi geni posebno slabi na ovu zarazu. Treba se prisetiti da su prije sto godina upravo Italijani i od španske groznice čak sedam puta više umirali od ostalih – ističe Nestorović i napominje da su prije dva dana za 24 sata u Italiji čak 133 osobe umrle od kornavirusa, dok je u zemljama koje se sa njom graniče, ali i onim mnogo većim od nje, stopa smrtnosti daleko manja.

Sagovornik objašnjava da razlog alarmantnog stanja koje vlada u Italiji možda treba tražiti i u manjku respiratora u tamošnjim bolnicama.

– U Lombardiji u kojoj je najviše oboljelih ima samo 800 respiratora, odnosno vještačkih pluća, koja su neophodna za funkcionisanje teško oboljelih. Italijani očigledno nisu bili spremni za ogroman priliv bolesnika. Međutim, kao i svuda na svetu, i u Italiji preminuli čine populaciju stariju od 80 godina – kaže Nestorović.

Beograđanin Branimir Sekuloski (28), koji je prije desetak godina novobeogradske blokove zamenio za život u bajkovitoj Pjačenci na severu Italije, za „Alo“ ističe da je u ovom gradiću zavladala prava panika, nakon što je proglašeno vanredno stanje za oko 16 miliona ljudi.

– U našem regionu je zaraženo 1.180 ljudi, zbog čega je situacija prilično kritična. Zabranjeno nam je da napuštamo grad, a svakodnevno nam savejtuju da ne izlazimo iz kuće ako nemamo većih potreba. Zbog toga napuštamo dom samo kada idemo do prodavnice, koje su, hvala bogu, sada opet dobro snabdjevene. Zabrinut sam zbog ćerke i supruge koja bi za nedjelju dana trebalo da se porodi. Međutim, trudimo se da budemo pozitivni i nadamo se da će se sve ovo uskoro završiti – kaže Sekuloski za „Alo!“ N. Marić.

Pulmolog prof. dr Branimir Nestorović ističe za „Alo!“ da činjenice govore da koronavirus ne napada Afrikance, ali ni djecu.

– Afrikanci gotovo da ne obolijevaju, kao ni djeca. Kako sada stoje stvari, postoje određeni svjetski „džepovi“ zaraze. To su Italija, Iran, Kina i Južna Koreja u kojima je u pitanju ozbiljna epidemija, dok u ostatku svijeta virus prolazi kao i svaki običan grip – navodi dr Nestorović. (novi.ba/foto:Print screen novi.ba)

Odgovori