Širenje virusa više ne može zaustaviti! Epidemiolog predviđa! – Balkanske Zvijezde

Širenje virusa više ne može zaustaviti! Epidemiolog predviđa!

Marc-Lipsitch-696x392-1.jpg

Marc Lipsitch, epidemiolog s Harvarda je za njemački časopis Der Spiegel izjavio kako pretpostavlja da se “širenje virusa više ne može zaustaviti” te da je potrebno poduzeti drastične mjere.

On predviđa da bi se i do 60 posto ljudi moglo zaraziti koronavirusom, pozivajući se na trenutne projekcije, te odbija kritiku da je to dizanje panike.

“Ako imamo reproduktivni broj zarazne bolesti oko dva, što znači da jedna zaražena osoba zarazi još dvije, što je u skladu s trenutnim podacima, to znači da najmanje pola odrasle populacije mora dobiti virus prije nego što se može trajno zaustaviti njegovo širenje. To nije neka neutemeljena procjena, to je osnovna matematika u epidemijama”, smatra Lipsitch.

Pravi broj oboljelih će se znati tek kad epidemija bude gotova

Lipsitch ističe da je jedan od problema s COVID-19 to što postoje i asimptomatski oboljeli te da će se pravi broj oboljelih moći znati tek kad epidemija bude gotova.

“Mislim da se virus više ne može zaustaviti. Prekasno je za to. U SAD-u i Njemačkoj vidjeli smo primjere transmisije virusa koja nije povezana s nečim poznatim. Virus se već širi lokalno. To je znak da je u nekim područjima stvar izvan kontrole”, kaže Lipsitch i dodaje da je efektivno staviti u karantenu cijele gradove, kako je učinila Kina, no da se sada možemo samo nadati usporavanju širenja koronavirusa, piše Index.hr. (novizivot.net/Foto:print screen novizivot.net)

Odgovori