Svi ignorišu ovo upozorenje a može biti kobno! Njen status vam prenosimo u cjelosti!

5e69dee2-8830-414a-b19a-667c0a0a0a64-korona-690x480-1.jpg

Manje-više, svako od nas se makar jednom u životu “junačio” te je umesto da prehladu i grip liječi onako kako je propisano odlučio da zaražen ide na posao, fakultet, jednostavno rečeno, da se kreće. Danas, kada imamo proglašenu globalnu pandemiju virusa korona, potrebno je, čini se, više nego ikada čuvati prvenstveno svoje zdravlje, što je važan korak u čuvanju naših ukućana, kolega, pa i sugrađana.

O tome koliko je važno i neophodno voditi računa o sebi i drugima sada kada imamo proglašenu epidemiju virusa korona u Srbiji , ali i kada imamo i epidemiju gripa, na Fejsbuku je pisala Sandra Simonović. Ova djevojka iz Novog Sada je zbog epidemije gripa početkom dvehiljaditih godina ostala bez oca. Naime, njen tata koji je preminuo u 53. godini bio je srčani bolesnik koji je preživio tri infarkta, ali zbog narušenog zdravlja, nažalost, nije uspeo da se izbori s gripom.

Skoro dvije decenije kasnije, infarkt je doživio i njen suprug, zbog čega je ona uputila apel svim svojim prijateljima na društvenim mrežama da povedu računa na prvom mjestu o sebi, jer je, na kraju krajeva, to osnova brige i za sve ostale u našoj okolini.

Njen status vam prenosimo u cjelosti:

– Prije tačno 20 godina, 1. januara 2000. godine je moj tata (tada 53 godine) dobio veoma visoku temperaturu, što je, ispostaviće se, bio uvod u grip. Običan, sezonski grip. Kao hroničnom srčanom bolesniku, taj običan, najobičniji grip bio mu je koban.

Živio je još 11 meseci, a pakao kroz koji je on tih meseci prošao, i svi mi njegovi bližnji, ne želim da vam opisujem. Te godine je na smjenu bio na Pulmologiji pa na Kardiologiji u Sremskoj Kamenici. Za moj 18. rođendan bio je u bolnici. Preživio je tri infarkta, umro je od posljedica gripa.

Ja i dalje imam traume kad čujem sirene Hitne pomoći. I dalje mi se stegne želudac, i dalje mi zalupa srce, i dalje me steže u grlu.

Dvadeset godina kasnije. Prije manje od mjesec dana moj muž je imao infarkt. Znam da među vama fejsbuk prijateljima imam najviše onih koji su zdravi i pravi, i ovaj korona virus i običan i neobičan grip bi iznijeli “na nogama” bez problema.
Ali zbog mog muža, zbog svih ostalih kardio- i drugih hroničnih bolesnika, zbog sve dece sa astmom, hroničnim bronhitisom i ostalim bolestima zbog koje imaju kompromitovan imuni sistem, želim da vas zamolim samo jedno:

Ponašajte se odgovorno. Ako već ne prema sebi, onda prema drugima, valjda toliko ljudskosti još imate u sebi. Za kraj, da podvučem ono što piše na slici:

Smrtnost od običnog gripa je ~1%.

Smrtnost od korona virusa je 3,4% (a prvobitno pogrešno procijenjena na 2%).

Moj tata je bio dio ove prve statistike.

Taj jedan jedini “odsto”- napisala je ona.

Sandrina priča može svima da nam bude jaka i velika poruka svaki put kada pomislimo da je bolje da odemo na posao nego kod ljekara ili da ostanemo kod kuće dok prehlada i grip traju, a ponajviše sada u ovo vrijeme, kada se preporučuje da se nivo lične higijene podigne na najviši nivo. Jer, naš organizam je možda otporan i jak, ali organizam naših prijatelja, kolega ili sugrađana, možda i nije. Pitanje je da li ste spremni toliko da rizikujete i izlažete druge opasnosti? (novi.ba/foto:print screen novi.ba)

Odgovori

scroll to top