OBRATITE PAŽNJU! 8 simptoma raka pluća koji se pojavljuju kod žena!

Ral-pluća.v1-1024x682-1.jpg

Kada je riječ o zdravlju najbolje se je zaštititi redovnim pregledima i razgovorom s našim tijelom.

Liječnik može dijagnosticirati problem, ali nitko je poznaje vaše tijelo bolje od vas. Vi ćete prvi primijetiti ako nešto nije u redu, čak i prije vidljivih simptoma. Možda ćete samo osjećati kao da nešto nije u redu. Nije riječ o tome da liječnici nemaju pravo, nego jednostavno nitko ne zna što je normalno za vaše tijelo od vas samih.

Zbog toga je jako važno imati znanje o ranim simptomima bolesti kako bismo ju na vrijeme uočili.

No, još je i važnije znati da ženska tijela možda neće pokazivati iste simptome kao i muška tijela. Primjer je rak pluća koji ubija više žena svake godine od bilo kojeg drugog oblika raka. No, jako je malo žena upoznato sa simptomima raka pluća. Zbog toga ih u nastavku navodimo.

1. Kratkoća daha
Svi mi znamo kako je kada ostanemo bez daha, no većina to osjeća nakon što se napregne ili vježba.

Ako se u jutro ustajete i samo zbog toga imate problema s disanjem, to može biti ozbiljan znak problema s dišnim sustavom.

Kratkoća daha je ujedno jedan od ranih znakova raka pluća.

2. Osjećaj umora
Teški umor simptom je mnogih bolesti, od gripe do lupusa. Ako se osjećate premoreno, a čak se i dobro spavali, odmah trebate otići liječniku.

Umor može biti način na koje vaše tijelo poručuje da se bori s nekom bolesti te zato troši energiju.

3. Neprestani kašalj
Ako već jako dugo bez prestanka kašljete, vrijeme je za posjet liječniku.

Kašljanje je prirodna reakcija tijela na iritaciju u dišnom sustavu. No, ako kašalj ne nestane, onda možda nije nestao ni izvor iritacije.

Kašalj koji ne prestaje je rani znak raka pluća.

4. Bolovi u leđima i ramenu
Za žene, oštra bol oko ramena može ukazivati da nešto nije u redu. Žene su podložnije obliku raka pluća pod nazivom adenokarcinom.

Tumori se tako stvaraju u vanjskim slojevima pluća te pritišću rebra i kralježnicu.

5. Hrapav glas
Rak u vašem dišnom sustavu može dovesti do upale glasnica zbog čega se javlja hrapav glas. Ako vam je glas hrapav i ne nestane kroz 3 ili više tjedana, onda je vrijeme za pregled pluća i grla.

6. Gubitak težine
Većina nas jako naporno radi na tome da izgubimo težinu. No ako odjednom počnete mršaviti bez da se trudite, to može biti razlog za zabrinutost. Kada vaše tijelo ima problema, možete početi gubiti rezerve masti i imati smanjen apetit.

7. Problemi s gutanjem
Ako vam je grlo otečeno te imate problema s gutanjem moguće je da je riječ o upali. (novizivot.net/Foto:print screen novizivot.net)

Odgovori

scroll to top