(VIDEO) KORONA ĆE TEK UZETI MAHA! Stručnjak uputio upozorenje! – Balkanske Zvijezde

(VIDEO) KORONA ĆE TEK UZETI MAHA! Stručnjak uputio upozorenje!

5e6bb0c7-a23c-4049-a83e-37210a0a0a64-734841-pacijenti-zarazeni-korona-virusom01-ls-690x480-2.jpg

Pandemija koronavirusa glavna je tema u cijelom svijetu pa nije čudno da je i popularni američki voditelj podcasta Džo Rogan u utorak epizodu svoje emisije posvetio upravo njoj.

Kako prenosi Hrvatski Index, voditelj je za tu potrebu pozvao je dr Majkla Osterholma, međunarodno priznatog eksperta za epidemiologiju i javno zdravstvo, profesora na Univerzitetu u Minesoti, bivšeg izaslanika ministarstva spoljnih poslova za zdravstvenu sigurnost i autora knjige Najsmrtonosniji neprijatelj: Naš rat protiv ubojitih mikroorganizama.

Tokom razgovora sa voditeljem Džoom Roganom, dr. Majkl Osterholm je svoje zanimanje opisao kao, “u nedostatku boljeg termina, medicinski detektiv”.

– Proveo sam cijelu svoju karijeru prateći zarazne bolesti, pokušavajući ih zaustaviti, pokušavajući razumjeti odakle dolaze tako da se ne dogode, ali najviše od svega, pokušavajući odgovoriti na situacije poput ove – dodao je.

Na pitanje koliko je epidemija koronavirusa, koju je Svjetska zdravstvena organizacija prekjuče proglasila pandemijom, zaista ozbiljna, Osterholm je odmah istaknuo aspekt koji se često previđa oko epidemije COVID-19:

– Prvo, morate shvatiti njen tajming, u smislu da je ovo samo početak. Tako da, u smislu štete, boli, patnje, smrti koju je uzrokovala, ovo je zaista samo početak. Ovo će se razvijati još mesecima, a mislim da to ljudi još ne shvataju.

Iako je epidemija u Kini uveliko zaustavljena pa je tako u srijedu zabilježeno samo 15 novih slučajeva u cijeloj Kini, osim Hong Konga, Osterholm predviđa da će se, čim se radikalne mjere masovnog karantina ukinu, koronavirus i i tamo ponovno početi da se širi.

– Ovo se zaista ponaša kao virus gripa, nešto što se vrlo lako prenosi vazduhom, sad imamo podatke da možete biti zarazni prije nego što se razbolite, a u nekim slučajevima i vrlo zarazni, dovoljno je da dišete – kaže Osterholm, ali upozorava da to ne znači da će broj smrti biti uporediv s gripom.

– Vjerovatno najbolja procjena koju zasad imamo, temeljena na ograničenim podacima, ta je da bi ovo moglo biti najmanje 10 do 15 puta gore od najgore sezonskog gripa – reako je ovaj stručnjak. (novi.ba/foto:print screen novi.ba)

Odgovori