Ne gomilajte zalihe, jer time možete napraviti dodatne probleme! Ovo su stvari koje trebate imati! – Balkanske Zvijezde

Ne gomilajte zalihe, jer time možete napraviti dodatne probleme! Ovo su stvari koje trebate imati!

namirnice.png

Prekomjernom i nepotrebnom kupovinom može se izazvati nestašica, kao i podstaći rast cijena.

Ne gomilajte zalihe, jer time nenamjerno možete napraviti dodatne probleme koji svakako nisu potrebni u ovoj situaciji, koje je i više nego ozbiljna, rekla je Murisa Marić, izvršna direktorica udruženja “DON”, koje se bavi zaštitom prava potrošača. Istakla je da svaki građanin mora u ovakvoj situaciji biti maksimalno odgovoran, kako bi se spriječila panika i stvaranje nestašice.

“Prekomjernom i nepotrebnom kupovinom može doći do nestašice i porasta cijena, što bi naknadno moglo da iskomplikuje situaciju. Stoga je potrebno da se u kupovinu ide sa velikom odgovornošću.

Ona je također pozdravila najavu da će Vlada RS ograničiti marže na lijekove i životne namirnice. Međutim dodaje i da nije loše imati neke namirnice i kućne potrepštine, ali ne i čitave kontigente, nego količine koje bi bile dovoljne za nekoliko dana, jer se može dogoditi da zbog skraćenog radnog vremena prodavnica ne stignete obaviti kupovinu potrebnih namirnica.

“Nije zgoreg imati nekoliko rezervnih pakovanja maramira, toalet papira, par litara ulja, koje pakovanje riže, tjestenine, manju zalihu graha u konervi. Pored toga nije loše ni da imate i neku manju zalihu lijekova za snižavaje temperature i vitamine.” rekla je Marić.

Aktivisti iz ovog udruženja su rekli da se u ovakvoj vanrednoj situaciji treba pridržavati pravila odgovorne kupovine, te su podsjetili na neka od njih. Ne idite u kupovinu bez spiska, naročito kada se radi o kriznim situacijama kada su ljudi skloni da kupuju sve i svašta, i ono što im treba i ono što im ne treba.

Pored toga je potrebno da se savjesno upravlja sa kućnim budžetom. prvo je potrebno platiti račune, a ukoliko preskočite jedan mjesec kasnije ćete imati velikih problema. Štedite novac.(balasevizam.novi.ba/foto:print screen balasevizam.novi.ba)

Odgovori