(RECEPT) Ubija sve viruse i bakterije! Ovo će vas spasiti od korona virusa!

5e6fb07b-de9c-4dc3-b628-5de80a0a0a64-gel-690x480-1.jpg

Usled širenja korona virusa, ljudi širom sveta hrle u prodavnice i apoteke kako bi kupili sve što može da im pomogne u dezinfekciji ruku, pa su police s takvim proizvodima uglavnom prazne. Samo prošle sedmice u SAD-u je porasla prodaja gelova za dezinfekciju za 1.400 procenata!

Zdravstveni stručnjaci savetuju redovno pranje ruku običnim sapunom i vodom i ističu kao je to najbolji način za borbu protiv svih virusa i zaraza, uključujući i korona virus. Ali, za situacije kad vam voda i sapun nisu dostupni, gel na bazi alkohola će puno pomoći.

– Kućno izrađeni gelovi za dezinfekciju ruku jednako su efektni kao i kupovni, sve dok koristite preporučeni procenat a**ohola. To je ujedno i dobar način za borbu protiv pojedinaca željnih profita koji sad naduvavaju cene ovih proizvodi – ističe dr Dejvid Agus.

Voda i sapun su i dalje najbolje rešenje, ali evo šta radimo kada nam nisu dostupni…

On objašnjava kako kućni gel treba da sadrži najmanje 60 % alkohola. Savetuje kako bi trebalo koristiti izopropilni alkohol, ali ako ga nemate poslužiće i etanol. Kako biste zaštitili kožu od negativnih efekata alkohola, u sredstvo bi trebalo dodati gel aloje vere i nekoliko kapi esencijalnog ulja kako bi miris bio privlačniji.

Za kućni gel treba vam 2/3 šoljice alkohola koji ćete umešati u većoj posudi s 1/3 šoljice gela aloje vere i 5-10 kapi esencijalnog ulja po izboru. Smesu možete sipati u bočicu kako biste ga uvek imali pri ruci kad izlazite iz kuće. Ako ste ga dobro pripremili i čvrsto zatvorili u posudu, može trajati nedeljama.

– Ako ste ga dobro napravili, efektan je kao i sapun s vodom. Znamo da deluje, samo pazite da sadrži dovoljno alkohola”, kaže dr Stiven Mors, epidemiolog sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku.

Profesorka biologije Mirjam Varam sa Univerziteta Vilijam Paterson ističe kako je najbolja metoda za borbu protiv bakterija i virusa redovno pranje ruku jer se na taj način bacili uklanjaju s kože. Gelovi za dezinfekciju će ubiti mikrobe, ali ih neće ukloniti.

– Pranje ruku je najvažniji prvi korak i oko toga ne bi trebalo da bude kompromisa – zaključila je.

Dakle, higijena sapunom i vodom ostaje na prvom mestu, a gelom se možete poslužiti kada ste napolju i ova sredstva vam nisu dostupna.

Savetuje kako bi trebalo koristiti izopropilni alkohol, ali ako ga nemate poslužiće i etanol. Kako biste zaštitili kožu od negativnih efekata a**ohola, u sredstvo bi trebalo dodati gel aloje vere i nekoliko kapi esencijalnog ulja kako bi miris bio privlačniji. (novi.ba/foto:print screen novi.ba)

Odgovori

scroll to top