VAŽNO ZNATI! Ove stvari obavezno morate imati u kući!

5cf0164c-0ec8-43bd-9ed5-1dea0a0a0a64-apoteka-lotus-015-690x480-1.jpg

Svi se ovih dana pitamo šta nam stvarno treba od lijekova i suplemenata dok traje pandemija novog koronavirusa.

A kako treba da izgleda vaša kućna apoteka, otkriva Tatjana Šipetić, farmaceut i predsjednica Farmaceutske komore Srbije.

NE LIJEČITE SE NA SVOJU RUKU

– Svi imamo tu malu kutiju sa lijekovima i volimo da sami sebi budemo doktori, ali bez savjeta stručnjaka to može da bude veoma pogrešno. Samo farmaceuti i ljekari mogu da procene da li je samomedikacija opravdana, ukažu vam na posledice nepravilnog i samoinicijativnog uzimanja lijekova i pruže odgovarajuću pomoć i podršku pri donošenju odluka o vašem zdravlju. Stoga bi moja preporuka, kao farmaceuta, bila da vaša kućna apoteka obavezno sadrži nekoliko važnih elemenata – kaže Tatjana Šipetić i navodi nam šta treba da imamo u kući dok traje pandemija.

TOPLOMJER

Na prvom mjestu je toplomer. Danas u apotekama možete naći digitalni i termometre sa galijumom, dok je promet termometara sa živom zabranjen i ne treba ih kupovati iz bezbedonosnih razloga. Za slučaj da slomite termometar sa galijumom, sadržaj lako možete pokupiti krpom i odložiti kao bilo koji drugi otpad. Digitalni termometri imaju zvučne signale koji označavaju kraj mjerenja i to je obično jedan do dva minuta. Ako koristite termometar sa galijumom prije upotrebe ga protresite nekoliko puta kako bi nivo galijuma pao ispod prve kalibrisane vrijednosti, a samo merenje treba da traje oko pet minuta.

LIJEK ZA SNIŽAVANjE TEMPERATURE

Sastavni dio vaše apoteke treba da bude i antipiretik – lijek za snižavanje temperature. O izboru odgovarajućeg antipiretika možete se posavjetovati sa vašim farmaceutom, a lek treba uzeti ukoliko je temperatura značajno povišena (preko 38,5 stepeni). Mora se imati u vidu da, ako temperatura traje duže od dva, tri dana, lečenje ne treba nastavljati bez saveta lekara.

BILjNI PREPARATI ZA SUH I PRODUKTIVAN KAŠALj

Kako je suvhi kašalj čest pratilac virusnih infekcija, bilo bi dobro da se u vašoj kućnoj apoteci nađe i neki proizvod na biljnoj bazi koji će vam olakšati ovaj simptome. Suhi kašalj treba lečiti ukoliko ometa vaše svakodnevne aktivnosti i narušava san. Produktivni kašalj ne treba da zaustavljate, već treba koristiti preparate koji će olakšati izbacivanje sekreta iz disajnih puteva.

PREPARATI ZA JAČANjE IMUNITETA

Postoji veliki broj preparata za jačanje imuniteta, ali šta je ono što zaista može da pomogne? Bakar, selen, cink, vitamin C kao i vitamin D doprinose normalnoj funkciji imunog sistema. Naravno, tu su i beta 1,3/1,6 glukani za koje je klinički dokazano da pomažu jačanju našeg imunološkog sistema. Oni deluju na urođeni imunitet aktiviranjem ključnih imunoloških ćelija, pre svega neutrofila, koji onda lako neutrališu patogene koji napadaju naše telo.

MED I PROPOLIS

Ne treba zaboraviti ni dobri stari med koji predstavlja prirodno bogatstvo hranjivih materija koje su od značaja za ljudski organizam. Djeluje kao prirodni antibiotik i antioksidans. Propolis bi takođe mogao biti dio vaše apoteke, jer ispoljava niz različitih djelovanja od kojih su za nas najvažnija antivirusno i imunostimulatorno djelovanje.

UZIMAJTE REDOVNU TERAPIJU

Pored svega gore navedenog, pacijenti koji koriste hroničnu terapiju moraju da vode računa da redovno i pravilno uzimaju propisane lekove i da iste obezbede u dogovoru sa svojim izabranim lekarom.

NAJVAŽNIJA JE PREVENCIJA

Sada, kada smo spakovali vašu apoteku, ne zaboravite još jednu važnu stvar. Higijena ruku je ključna za sprječavanje širenja virusa, pa nikada ne smemo zaboraviti ovu jednostavnu, a izuzetno značajnu meru prevencije. Ako želite da se zaštitite od zaraze novim koronavirusom, treba da redovno održavate osnovnu respiratornu i higijenu ruku, da pravilno čuvate i pripremate hranu i izbegavate bliski kontakt, gde god je to moguće, a naročito sa svima koji pokazuju simptome respiratornih bolesti poput kašlja i kijanja. Sredstva za dezinfekciju ruku, koja su danas posebno aktuelna, treba nositi sa sobom, ali ova sredstva nisu zamena za pranje ruku sapunom i toplom vodom. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da sredstva za dezinfekciju sadrže 80 odsto etanola ili 75 odsto izopropil alkohola.

JOŠ NE POSTOJI POSEBAN LIJEK ZA VIRUS KORONA

Do danas ne postoji niti se preporučuje poseban lijek za prevenciju ili liječenje koronavirusa. Osobe zaražene virusom dobijaju odgovarajuću negu za ublažavanje i lečenje simptoma, ili adekvatnu terapiju ukoliko se radi o hospitalizovanom pacijentu. Specifični lekovi su u fazi ispitivanja i biće testirani kroz klinička ispitivanja. Svjetska zdravstvena organizacije je objavila da pomaže u istraživanju i razvoju ovih lekova sa nizom drugih partnera.

ANTIBIOTICI NE LIJEČE VIRUS KORONA

U ovoj situaciji veoma je važno da na pojavu prvih simptoma ne uzimate samoinicijativno lijekove, posebno ne antibiotike, jer su to lekovi koji deluju samo na bakterijske infekcije. S obzirom da se ovdje radi o virusu, antibiotici se ne smeju koristiti kao sredstvo za prevenciju ili liječenje, a mogu se uključiti u terapiju isključivo pod nadzorom lekara.

BUDITE UVIJEK NA PRIMJERENOM ODSTOJANjU OD DRUGIH

Za kraj još jedna važna napomena – ne zaboravite da u apoteci držite primjereno odstojanje od drugih pacijenata. Time štitite ne samo svoje, već i zdravlje i privatnost drugih. (novi.ba/foto:print screen novi.ba)

Odgovori

scroll to top