Pozitivna iskustva! Sa ova 2 leka je lečio obolele i evo koji su bili rezultati! – Balkanske Zvijezde

Pozitivna iskustva! Sa ova 2 leka je lečio obolele i evo koji su bili rezultati!

2180433_paterson_ls.jpg

SIDNEJ – Ekipa australijskih eksperata za infektivne bolesti tvrdi da dva leka mogu pomoći u lečenju obolelih od koronavirusa, virusa koji je do sada širom sveta usmrtio više od 16.500 obolelih i kojim je inficirano skoro 384.000 ljudi.

Tim stručnjaka za infektivne bolesti sa univertiteta Kvinslend u Brizbejnu navodi da su pomoću dva dobro poznata leka uspeli da izleče obolele od kovida-19.

Potpuno izlečeni

U pitanju su lekovi koji se koriste za lečenje obolelih od HIV (kombinacija lekova lopinavir/ritonavir) i malarije (hlorokvin). Pomoću njih su izlečeni pacijenti inficirani koronavirusom. Profesor Dejvid Paterson iz Kvinslenda kaže da se nada da će do kraja meseca veći broj obolelih biti uključen u farmaceutska istraživanja.

– Ovo je potencijalno efikasan tretman. Pacijenti koji su ga primili i uništili su koronavirus u svom organizmu po završetku terapije. Oboleli u prvom talasu, koji su doputovali ih Kine u Australiju, odlično su reagovali na lečenje hlorokvinom, kojim se leči malarija. Sada želimo da uradimo velika klinička testiranja u najmanje 50 bolnica širom Australije. Uporedićemo efikasnost jednog leka s drugim i s njihovom kombinacijom – rekao je Paterson.

On je istakao da su pacijenti odlično prihvatili ove lekove. Uz to, kako kaže, prednost je što nisu potrebna dugotrajna testiranja, kao s novim lekovima, koji izazivaju veliki broj neželjenih dejstava.

Pozitivna iskustva

U Australiji je dosad registrovano oko 2,136 obolelih od koronavirusa, dok je 8 ljudi preminulo. Profesor Paterson navodi i da širom sveta postoje pozitivna iskustva u lečenju koronavirusa. Kao primere je naveo Kinu i Singapur.

– Ako možemo da testiramo lekove na prvom talasu pacijenata, očekujemo da ćemo, ukoliko bude bilo infekcija u narednim mesecima, imati najbolje informacije o mogućem lečenju budućih pacijenata – dodao je Peterson. (kurir.rs/foto:print screen kurir.rs)

Odgovori