Došao iz Slovenije i preneo virus na celu porodicu i unuku (8)… – Balkanske Zvijezde

Došao iz Slovenije i preneo virus na celu porodicu i unuku (8)…

2191749_0601pazar-foto-senko-zupljanin-7_ls.jpg

Nulti inficirani Novopazarac se 11. marta vratio iz Slovenije, virus je preneo na celu svoju i bratovljevu porodicu, a bio je u kontaktu i s brojnim drugim rođacima i prijateljima.

Novi Pazar je sa 13 potvrđenih zaraženih u jednom danu postao novo žarište koronavirusa u Srbiji, a prema saznanjima Kurira, kovid-19 je u taj grad doneo pekar koji se vratio iz Slovenije.

I ne znajući da nosi virus, preneo ga je na celu svoju i bratovljevu porodicu, uključujući i unuku od osam godina, a pošto je nedeljama kontaktirao sa ostalom rodbinom i prijateljima, u izolaciji je čak 1.706 Novopazaraca.

Od ukupno 13 zaraženih koronom, troje Novopazaraca smešteno je u KBC Kragujevac, a ostali su juče prebačeni na lečenje u privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu.

– Srećom, dete koje je inficirano sada je dobrog opšteg stanja, nije hospitalizovano, u svojoj je porodici – rekao je juče za Kurir dr Fevzija Murić, član gradskog veća Novog Pazar i član gradskog kriznog štaba.

Po saznanjima Kurira, prvi inficirani u tom gradu je pekar Novopazarac koji se tu vratio 11. marta preko prelaza Batrovci iz Slovenije i Hrvatske, gde je boravio kod rođaka.

Pošto tada još nisu bile uvedene mere obavezne samoizolacije za naše građane koji dolaze iz inostranstva, on nije bio zaveden u sistem, a u bolnicu se javio 29. marta. Tada je već imao simptome virusa, ali zasad nije poznato koliko je dana prethodno osećao simptome bolesti a nije potražio pomoć lekara.

– Desetoro zaraženih u Novom Pazaru su iz porodice prvog zaraženog, odnosno porodice njegovog brata, a obe porodice žive u istoj kući u jednom novopazarskom naselju. Iz jedne od ovih porodica je i inficirano dete. Još dvoje zaraženih su dolazili u kafečajnicu u Novom Pazaru i sretali se s nultim inficiranim – kaže sagovornik Kurira upućen u taj slučaj.

Postoje indicije i da su pekara, kad se razboleo, po lokalnom običaju u kući obilazili rođaci i prijatelji, i time je krug mogućih inficiranih samo mogao biti proširen.

– Situacija u Novom Pazaru jeste teška, narušena, ali epidemiolozi i zdravstveni sistem zasad sve drže pod kontrolom. Popisani su svi kontakti zaraženih i od njih će biti uzeti uzorci.

Ostaje da čekamo rezultate tih testova. Uglavnom, u Novom Pazaru se ne smeju ponoviti scene od pre tri, pet, sedam dana, kad su ulice i trgovi bili puni – kaže dr Murić. (Kurir.rs/Zoran Šaponjić/Foto: Senko Župljanin)

Odgovori