ŽIVOT PROTIČE NORMALNO! Ostalo je samo pet mjesta na svijetu gdje nije stigao koronavirus! – Balkanske Zvijezde

ŽIVOT PROTIČE NORMALNO! Ostalo je samo pet mjesta na svijetu gdje nije stigao koronavirus!

antarktik.jpg

Dok je pola svijeta u karantinu, samo je nekoliko mjesta gdje se život nastavlja uprkos pandemiji koronavirusa

Na Južnome polu, u svemiru, na dnu okeana – dok je pola svijeta u karantinu, samo je nekoliko mjesta gdje se život nastavlja uprkos pandemiji koronavirusa, piše njemačka novinska agencija dpa.

MEĐUNARODNA SVEMIRSKA STANICA (ISS)
Dobrih 400 kilometara dijeli ISS-a i površinu Zemlje – dovoljno daleko da se izbjegne gomila koronavirusa koji je sada zahvatio većinu svijeta. Ali čak su i astronauti morali poduzeti mjere opreza.

U četvrtak su se trojica astronauta uputila sa Zemlje na svemirsku postaju. Prije lansiranja držali su ih u strogoj izolaciji kako ne bi donijeli virus sa sobom.

ANTARKTIK
Naučnici njemačke istraživačke postaje Neumayer III na Antarktici ne trebaju se brinuti zbog zaraze koronavirusom. Devet naučnika ondje trenutačno provodi zimu, a ostat će odsječeni od svijeta do kraja oktobra, kada će ih zamijeniti novi članovi.

NUKLEARNE PODMORNICE
Države ne vole obznanjivati gdje i kada svoje nuklearne podmornice puštaju u more. Ali kolikogod ih je u vodi, vremenski su ograničene zalihama koje mogu prevoziti. A kako su posade tokom misija često iz psiholoških razloga pošteđene slušanja loših vijesti, moguće je da neki još nisu ni čuli za koronavirus.

PRIVATNE JAHTE
Vijesti o pandemiji navodno su neke superbogataše ponukale da se ukrcaju na svoje superjahte. Plan je jednostavan: napunite zalihama luksuzno plovilo i vežete ga u nekoj slikovitoj uvali, po mogućnosti na otoku u privatnom vlasništvu.

Jedino je pitanje pričekati dva tjedna kako bi se vidjelo je li posada bez virusa.

BIG BROTHER
Svako ko je bio izoliran prije pandemije, na sigurnom je. Barem u teoriji. Primjerice, sudionici njemačkog “Big Brothera”, koji su tijekom snimanja trenutne serije što je emitira Sat.1 obaviješteni da se vani širi smrtonosni virus.

Ali ni oni nisu sigurni: postoji mnogo načina na koje bi koronavirus mogao ući u kuću iz vanjskog svijeta, s obzirom na veliku producentsku ekipu. Ali, barem u Njemačkoj, show se nastavlja.

U Kanadi, ranije ovog mjeseca, domaćini kanadskoga Big Brothera bili su prisiljeni napustiti snimanje i show je ugašen pošto je vlada naredila zatvaranje svih tvrtki čiji rad nije nužan. (fokus.ba/foto:print screen fokus.ba)

Odgovori