OGLASILI SE STRUČNJACI! Evo kako bi mogao izgledati 1. Maj! – Balkanske Zvijezde

OGLASILI SE STRUČNJACI! Evo kako bi mogao izgledati 1. Maj!

5ea97d90-d8a8-4bb1-a3e5-76ae0a0a0a64-161076-tan2017-5-1-93111952-0-f-690x480-1.jpg

Nakon što je Vlada Srbije počela sa postepenim ukidanjem mjera donijetih radi borbe protiv virusa, neki su pomislili da bi već naredni vikend mogli da provedu u prirodi.

I dok je za neke Prvi maj tek samo jedan neradni dan, za veliki broj građana predstavlja važan datum, dan kada je sve podređeno uživanju u priprodi, uranku, izletima, kampovanju, uz neizostavno roštiljanje.

Iako još nije donijeta odluka o tome kakve će mjere biti preduzete povodom Prvog maja i ne znamo sa sigurnošću da li će se miris roštilja širiti izletištima narednog vikenda, ovo su tri moguća scenarija za predstojeći Praznik rada.

1. Policijski čas od 83 sata

Prvi scenario za predstojeći praznik jeste nova višednevna zabrana kretanja. Ona bi u tom slučaju trebalo da počne već u četvrtak, 30. aprila, od 18 časova (kako bi bilo onemogućeno okupljanje za uranak u petak, 1. maja) a završila bi se u ponedeljka u 5 časova, što je ukupno 83 sata.

I pored toga što je Vlada Srbije počela da ublažava uvedene mjere, masovna okupljanja građana u ovome trenutku bila bi veoma rizična i mogla bi da uzrokuju pojavu novog talasa epidemije u Srbiji.

Nagovještaj da bi ovakav scenario mogao da bude realizovan dao je danas, gostujući u jutarnjem programu “TV Prva” šef Kriznog štaba Vlade Srbije, epidemiolog dr Predrag Kon.

– Pretpostavljam da će još ovaj i naredni vikend ponovo imati zabranu kretanja, to je po mom mišljenju logično. Rezultati opredjeljuju odluke, najvažnije je sprečiti kontakte, a čini mi se da je ipak najednostavnije to učiniti putem policijskog časa – dodao je Kon.

Stručnjaci iz Kriznog štaba su mišljenja da i pored toga što virus slabi moramo ostati disciplinovani jer ćemo jedino na ovakav način uspjeti da u potpunosti savladamo korona virus i da ako smo uspjeli da Vaskrs provedemo u svojim domovima isto to možemo da učinimo i za Prvi maj.

– Mi imamo određene praznike kada je uobičajeno da postoje međusobna, grupna druženja. Tu smo pominjali pre svega hrišćanski praznik Uskrs i Prvi maj. O tome smo pričali da su to momenti dodatnog rizika, da treba da sprečimo kako ne bi došlo do pogoršanja situacije. Dakle sa jedne strane je statistika, sa druge događaji. Jedan praznik smo prošli, veoma je važno kakvo ćemo stanje imati pred prvomajske praznike. Mogli bismo da zabranimo okupljanja, ali nismo sigurni da bi odluka bila poštovana. Cilj je samo jedan, zaštita života – objasnio je dr Kon.

2. Slobodno kretanje, ali zatvorena izletišta

Druga moguća solucija, koja bi u slučaju dodatnog ublažavanja mjera do sljedeće nedelje mogla da dođe u obzir jeste situacija slična onoj koju smo imali s početka epidemije, odnosno prilikom pojave prvih slučajeva zaraze, a koja bi podrazumijevala slobodno kretanje građana uz zabranu okupljanja više od određenog broja ljudi i zatvaranje svih parkova, izletišta i mesta za koja se građani opredeljuju prilikom “uranka”.

Ovako nešto biće moguće u slučaju da se broj zaraženih u odnosu na broj testiranih dodatno smanji, kao i da broj natežih pacijenata, onih na respiratoru, bude manji.

Na današnjoj konferenciji za novinare ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je će dalje restriktivne mjere zavisiti od rezultata.

– Odluka za policijski čas još nije donijeta. Radi se analiza, realno je da sutra kažemo šta se planira. Mnogo faktora utiče, ne želimo negdje da pogriješimo, ni da požurimo, ni da zakasnimo – rekao je Lončar.

3. Roštiljanje sa maskom i rukavicama

Treći scenario, čije se šanse za ostvarenjem mjere u promilima, jeste da nakon ukidanja, prije svega policijskog časa, a zatim i većine ostalih uvedenih mera, građani u četvrtak i petak naredne nedelje organizuju okupljanja kao što su to činili i prije pojave virusa.

U tom slučaju određene mere bi i pored eventualnog ukidanja vanrednog stanja morale da budu poštovane. To su svakako okupljanja manjeg broja ljudi, socijalno distanciranje, odnosno držanje određene razdaljine među okupljenjima, kao i nošenje maski i rukavica.

Zaista je malo vjerovatno da bi ovako nešto moglo da se dogodi, s obzirom na najave ljekara koje smo imali priliku da čujemo na današnjoj konferenciji za novinare.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović rekao je da su rezultati dosta dobri ali da nema opuštanja i da mjere ostaju na snazi.

– Mi smo uspjeli da priču stavimo pod kontrolu, ali će nam biti potreban jedan izvesni vremenski period da se održe ovako stabilni rezultati. Znači uspjeli smo da virus držimo pod kontrolom, ali nam je i dalje potrebno poštovanje svih mjera i saradnja svih u zemlji. Ovo je dobro, ali nema opuštanja – rekao je dr Stevanović. (novi.ba/foto:print screen novi.ba)

Odgovori