Evo kako stvoriti imunitet otporan na viruse i bolesti! Ključna stvar koju treba da uradite! – Balkanske Zvijezde

Evo kako stvoriti imunitet otporan na viruse i bolesti! Ključna stvar koju treba da uradite!

coronavirus-4833754_1280-e1582626180441.jpg

Imunitet je prirodna obrana tijela

Imunitet je prirodna obrana tijela na zarazu koji nam pruža više slojeva zaštite. Prvi sloj je koža koja brani tijelo od ulaska potencijalnih virusa i bakterija. Drugi nivo zaštite je krvotok, koji djeluje na prepoznavanje stranog tijela u organizmu i djelovanja protiv njega.

Ukoliko imate dobru dnevnu rutinu i dinamiku spavanja i konzumiranja obroka, tada pojačavate sve ove funkcije u tijelu.

Koža navečer postaje „propusnija“ što znači da je tada došlo do većeg gubitka vode. To povećava mogućnost ulaska patogena u naš organizam.

Primijetit ćete da ako se ozlijedite ili opečete, oštećena koža će se zacijeliti više nego dvostruko brže ako se ozljeda dogodila po danu, nego noću.

Također su i stanice pluća ranjivije tijekom noćnih sati nego danju.

Tijekom pandemije koronavirusa ljudi su izloženiji dodatnom stresu koji može loše utjecati na naš imunitet koji sada treba biti jači nego ikada, prenosi Daily Mail.

Nova studija pokazala je da se naš odgovor na potencijalnu zarazu virusom mijenja iz dana u dan, a manjak sna može oslabiti imunitet.

U siječnju je Nacionalni institut za zdravlje u Americi organizirao veliki sastanak na temu sna i njegovog velikog utjecaja na naš imunitet.

Jedna studija sa Sveučilišta u Cambridgeu izložila je miševe djelovanju herpes virusa u različito vrijeme tijekom dana. Miševima koji su bili izloženi djelovanju virusa na početku spavanja bolest se umnožila deset puta brže nego kod miševa koji su bili izloženi virusu tijekom dana kada su bili aktivni.

Kako stvoriti imunitet otporan na viruse i bolesti?

Redovan ciklus spavanja pomaže u održavanju ravnoteže imuniteta mijenjajući njegovu ranjivost kada je on najslabiji. Upravo tako ćete smanjiti mogućnost štetnog djelovanja patogena na organizam i stvoriti otporan imunitet.

Ako želite stvoriti otporan imunitet, pazite na prehranu

Jedan od temeljnih stvari da stvorite otporan imunitet je uravnotežena prehrana koja će osigurati optimalnu opskrbljenost hranjivim tvarima.

To znači da su dnevni obroci izvor vitamina, minerala, esencijalnih aminokiselina, važnih masnih kiselina i složenih ugljikohidrata. Isto tako, u prehranu je potrebno uvrstiti i fermentirane mliječne proizvode. Potrebno je smanjiti visok unos zasićenih masnoća, crvenoga mesa, namirnica bogatih trans-masnim kiselinama te povećati nizak unos prehrambenih vlakana i drugih vrijednih nutrijenata.

1. Pijte dovoljno tekućine
Svakodnevno je potrebno piti oko litru i pol tekućine, i to vode ili nezaslađenog biljnog čaja, radi tonificiranja, hidriranja i detoksikacije organizma. Unos potrebne količine tekućine presudan je za održavanje vlažnosti u sluznicama pa uzročnici prehlade uopće neće imati šanse da se probiju kroz njih.

2. Smanjite unos šećera u organizam
Dokazano je da velik unos šećera povećava mogućnost infekcije. Šećer, naime, ozbiljno smanjuje sposobnost bijelih krvnih stanica da uništavaju bakterije.

3. Uključite dodatke u prehranu
Optimalan unos vitamina i minerala, fitokemikalija, esencijalnih aminokiselina i nezasićenih masnih kiselina neophodan je za pravilan rad imunološkog sustava, no često ih ne unosimo dovoljno hranom. U tom slučaju od pomoći su dodaci prehrani s nutrijentima koji sudjeluju u metaboličkim procesima i pomažu pravilno funkcioniranje organizma, prenosi Farmacia.hr.

Profesor Sergey Bubnovskij, poznati ruski stručnjak za kineziterapiju (aktiviranje organizma i poboljšanje oštećenih funkcija) tvrdi kako postoji vrlo jednostavna metoda za jačanje imuniteta.

Evo što preporučuje:

Svaki dan u lavor stavite vrlo hladnu vodu, čak ledenu i u nju uroni stopala na deset do 15 sekundi. Potom stopala obrišite ručnikom i na njih navucite debele vunene čarape. Ponovite to svaku večer prije odlaska na spavanje – profesor kaže kako će rezultati vrlo brzo biti vidljivi.

Dodao je da, ako već imate neku virozu, prehladu ili vas muči kašalj, tada ovu metodu prakticirajte češće – svaka četiri sata. Kaže kako nema bojazni da će se zdravstveno stanje pogoršati zbog ledene vode, baš naprotiv, bit će vam sve bolje i bolje, piše Home Healthy Recipes. (novizivot.net/Foto:print screen novizivot.net)

Odgovori