(VIDEO) U ovom gradu kamenje raste! Čim padne kiša svi bježe!

virginia_cojocaru.jpg

U gradiću Kosteštiju u Rumuniji se nalazi kamenje koje već dugo zbunjuje geologe širom sveta.

Postoji nekoliko lokacija u Rumuniji na kojima postoje trovanti.

Poslednjih stotinak godina lokalno stanovništvo zna za “trovante” (u prevodu – cementni pesak), sferne grudve prirodnog cementa od peska koji su nastale najverovatnije tokom seizmičke aktivnosti pre gotovo šest miliona godina.

Kurioizitet je što ovo kamenje “raste” kada dođe u kontakt sa vodom, a i samo se pomera, pa se, zavisno od veličine kamena, on može proširiti u prečniku od nekoliko milimetara do nekoliko desetina centimetara.

Postoji nekoliko lokacija u Rumuniji na kojima postoje trovanti, ali su najraznolikiji u Kosteštiju. Naučnici veruju da je razlog za širenje u velikoj meri visok sadržaj mineralnih soli u sedimentu koji se nalazi ispod očvrsnule “kore”.

Kada se površina stene navlaži, soli upijaju vodu, što vrši pritisak na peščar da se širi, odnosno raste.

Zbog ove neobičnosti osnovan je prirodni rezervat u Kosteštiju, namenjen očuvanju ovih geoloških formacija, koji privlači turiste iz celog sveta, i pod zaštitom je UNESCO.

Prema važećoj teoriji, trovanti predstavljaju dijagenetske teksture koje odražavaju paleodinamičke (paleoseizmičke) uslove i odgovaraju specifičnim sabijanjima peščanih sedimenata koji sadrže lokalne rastvore (posebno karbonatne) nagomilane u pesku, koji su tokom značajnih seizmičkih udara i pod uticajem snaga unutrašnje kohezije skloni sfernim oblicima. (srbijadanas.com/Foto:print screen srbijadanas.com)

Odgovori

scroll to top