Pročitajte nove preporuke! Nova pravila za kupanje na plažama u Hrvatskoj!

plaza-zabrana-hrv.jpg

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u četvrtak preporuke za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama tokom epidemije, te za kupanje na bazenima i u vodenim parkovima, pri čemu je maksimalan broj osoba na plažama ograničen na 15 na površini od 100 kvadratnih metara.

Ležaljke treba dezinficirati nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku te prije nego je drugi gost koristi

“Za prostore morskih i slatkovodnih kupališta maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak određuje se prema načelu 15 osoba na 100 kvadratnih metara neto površine prostora”, stoji u preporukama HZJZ-a.

Uz to, za sve posjetitelje i zaposlenike savjetuje se pridržavanje pravila fizičke udaljenosti od 1,5 metar, što uključuje i distancu prilikom kupanja.

Također, na ulazu i u samom prostoru gdje borave posjetitelji nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima i sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite, kojih se treba pridržavati ili koje vrijede u tom prostoru.

Na morskim i slatkovodnim kupalištima je na razumnim razmacima te na vidljivim mjestima nužno postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom.

Također, koncesionar treba odvojiti ležaljke tako da se osigura fizička distanca i osigurati osobu koja može nadzirati propisane mjere.

Ležaljke treba dezinficirati nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku te prije nego je drugi gost koristi.

“Treba pojačati čišćenje i dezinfekciju sanitarnih prostora svaka dva sata (po potrebi i češće), kao i pojačati broj zaposlenika za dnevna čišćenja u svakom sanitarnom čvoru. Istodobno, treba ograničiti korištenje sanitarnog čvora sukladno veličini i propisanim sanitarnim uvjetima”, dodaje se u uputama.

“Prije ulaska na čisti dio bazenskog kupališta (bazen s površinom oko bazena) korisnici se obvezno moraju tuširati i proći kroz predbazen (dezbarijera) za pranje nogu. Voda u predbazenima (dezbarijerama) mora biti hiperklorirana ili obavezno sadržavati dezinfekcijsko sredstvo”, navodi HZJZ.

Broj osoba koje mogu istovremeno boraviti u bazenu ovisi o veličini bazena te je prihvatljiv onaj broj osoba pri kojem je moguće održavanje fizičke distance.

U klimatizacijskim uređajima, uređajima za grijanje i ventilaciju treba posebno pratiti stanje filtera i posvetiti pažnju održavanju pravilnog stanja brzine obnove zraka u zatvorenom prostoru.

Treba provjeriti pravilno funkcioniranje opreme za ventilaciju, izmjenu zraka i odvlaživanje natkrivenih bazena, navodi HZJZ, a prenosi Hina.

Za zaposlenike se preporučuje nošenje maski kod interakcije s posjetiteljima, svakodnevno mjerenje tjelesne temperature te organizacija dvosmjenskog rada, ako je to moguće. (fokus.ba/foto:print screen fokus.ba)

Odgovori

scroll to top