Može biti vrlo opasan i smrtonosan! Simptomi koji se pojavljuju nam mogu spasiti život!

simptomi-krvni-ugrušak-265x198-1.jpg

Loše za zdravlje je kada se krvni ugrušci stvaraju unutar organizma i krvnih žila jer tada mogu ugroziti život i izazvati srčani zastoj, moždani udar i druga opasna medicinska stanja.

Krvni ugrušak može biti vrlo opasan i smrtonosan, a simptomi koji se pojavljuju nam mogu spasiti život. Na ove stvari obratite pozornost!

Činjenica da se naša krv zgrušava je dobra stvar, jer ne bi mogli dugo preživjeti da se krvarenje ne može zaustaviti.

Krv u normalnim okolnostima putuje kroz naše tijelo kako bi do stanica dostavila hranljive materije, a bitno je da ovaj proces prođe bez smetnji bilo kojeg medicinskog stanja.

Krvni ugrušak najčešće uzrokuju pretilost, sjedilački način života, pušenje, visok krvni tlak, dijabetes i visoke razine kolesterola. Rizik se povećava i s godinama života, a krvnim ugrušcima su skloniji muškarci.

U mnogim slučajevima simptome krvnog ugruška doživljavamo kao male zdravstvene tegobe koje brzo prođu, ali onda nastaje pravi pakao kada se problem pogorša.

Zbog toga obratite pozornost na sljedeće simptome i ako ih primijetite, obavezno se javite liječniku.

1. Otok u jednom od udova može ukazivati na krvni ugrušak
Jedan tip krvnih ugrušaka zove se duboka venska tromboza i u ovom slučaju postoji nedostatak kisika u vitalnim organima u tijelu što dovodi do smanjene cirkulacije. To rezultira otokom jednog od udova, obično noge, a kao simptom javlja se bol u nozi koji ne smijete ignorirati i shvaćati olako.

Ako se krvni ugrušak javio u gornjem dijelu noge ili pak u zdjelici, noga je često otečena, plava kao od modrica i otečena.

2. Vidljivo crvenilo duž vena
Krvni ugrušak može biti prisutan ako primijetite crvene tragove duž vena. Postoji opasnost za vaš život jer je crvenilo znak opasnog ugruška. Javljaju se i pečati zbog čega je vaša koža užarena. Odmah se javite liječniku.

3. Krvni ugrušak uzrokuje bol u gr*dima i otežano disanje
Ove simptome nemojte nikako ignorirati jer u slučaju da ih imate istovremeno postoji mogućnost da je ugrušak stigao do pluća. Tromb u plućima može biti fatalan, stoga ga ne smijete ignorirati jer vam je pomoć liječnika hitno potrebna.

4. Kašalj bez prehlade
U ovom slučaju, osobu pogađa kašalj bez simptoma prehlade i prolongira se danima.To može biti znak da je tromb u trbuhu, koji se mora riješiti jer u suprotnom vodi u smrt.

5. Povraćanje i proljev
Povraćanje i dijareja mogu biti simptom krvnog ugruška na području abdomena, a vrlo često su popraćeni jakim bolovima i osjetljivošću.

6. Jake i kronične glavobolje
Ako se javljaju jake glavobolje koje su praćene pomućenim vidom i otežanim govorom, postoji velika šansa da imate ugrušak. Ovo može ukazivati na neurološki problem i ne smije se zanemariti bez pregleda i kontrole neurologa koji će odlučiti o terapiji i predložiti operaciju ako je to potrebno.

7. Krvni ugrušak uzrokuje otežano i plitko disanje
Nemojte ovo uzimati olako jer vrtoglavice, ubrzan puls i drhtavica u grudima može ukazivati na to da je krvni ugrušak u plućima. Javite se obavezno liječniku i objasnite mu sve simptome.

Kako spriječiti nastanak krvnih ugrušaka?
Krvni ugrušak se može spriječiti promjenom stila života, osobito prehrane.

Redovitim korištenjem češnjaka i crvenog luka, đumbira i ljute paprike znatno možete smanjiti stvaranje krvnih ugrušaka, a tako ujedno i opasnosti od srčanog i moždanog udara.

Dokazano je da vegetarijanci imaju manje problema sa stvaranjem krvnih ugrušaka. Najveću opasnost stvara masna hrana, kao što su vrhnje, kiselo vrhnje, maslac, sir, punomasno mlijeko i masno meso – zbog visokog sadržaja kolesterola i zasićenih masnoća.

Trebali biste svakodnevno hodati ili trčati najmanje pola sata u kontinuitetu, a po mogućnosti uvesti i neki drugi oblik rekreacije.

Krvni ugrušak možete izbjeći tako što ćete tjelesnim aktivnostima poboljšati viskoznost krvi i cirkulaciju u svim dijelovima organizma, čak i kroz krvne žile koje su već prilično zakrečene. (novizivot.net/Foto:print screen novizivot.net)

Odgovori

scroll to top