Nećete vjerovati šta su naučnici pronašli duboko ispod Balkana! Mediji bruje o ovom!

konti-696x300-1.jpg

Većinom je bio pod vodom

Ugledni časopis Science objavio je članak o kontinentu nastalom prije više od 100 miliona godina, koji se prostirao današnjim prostorom od Alpa sve do Irana.

Naučnici su taj izgubljeni kontinent nazvali Greater Adria jer se, prije nego što je u velikim tektonskim pomjeranjima potonuo, najvećim dijelom nalazio na prostoru današnje južne Evrope. Pojednostavljeno, izgubljeni kontinent nalazi se duboko ispod Balkana.

Većinom je bio pod vodom

Taj kontinent se, tvrde stručnjaci, formirao prije gotovo četvrt milijarde godina kada se odvojio od južnog superkontinenta Gondvane, koji je tada na okupu držao današnju Afriku, Južnu Ameriku, Antarktik, Australiju, Indijski potkontinent i Arapsko poluostrvo.

Taj prahistorijski kontinent je obuhvaćao područja tridesetak današnjih zemalja, od Španije do Irana. Većinom je bio pod vodom iz koje je izvirivao niz ogromnih stijena, odnosno otočića.

Heard of "Greater Adria"?

Gepostet von Science am Freitag, 6. September 2019

“Mediteranska regija je jednostavno – geološki nered. Sve je zakrivljeno, razlomljeno i razbacano”, izjavili su znanstvenici koji otkrili taj kontinent.

Ovaj kontinent, po njihovom tumačenju, bila je dio afričke tektonske ploče, da bi prije stotinu miliona godina počelo njegovo “klizanje” i podvlačenje pod euroazijsku tektonsku ploču, odnosno pod današnju južnu Evropu.(bhdijaspora.net/Foto:print screen bhdijaspora.net)

Odgovori

scroll to top