UGROZILI ZDRAVLJE POSETILACA! Nove optužbe na račun Austrije! – Balkanske Zvijezde

UGROZILI ZDRAVLJE POSETILACA! Nove optužbe na račun Austrije!

2219537_profimedia0417188539isgl-austrija-ski_ls.jpg

Bečki standard navodi da je tri dana nakon prvih upozorenja iz Islanda, 8. marta Danska prijavila zarazu korona virusom preko sistema za rano upozorenje i reakciju EU.

Više država EU upozorilo je Austriju na žarište korona virusa u skijaškom centru Išgl.

Danci su naveli da se pretpostavlja da je žarište zaraze skijaški bar “Kicloh”.

Prema mejlovima koji su potom usledili, Sanitetska direkcija austrijske pokrajine Tirol potvrdila je Agenciji za zdravstvo i bezbednost namirnica (AGES) da je 11 zaposlenih u “Kiclohu” delimično od februara imalo simptome gripa.

Samo dan nakon upozorenja iz Danske, bar “Kicloh” je zatvoren, a pokrajina Tirol uputila je poziv svima koji su između 15. februara i 7. marta posetili taj lokal da se jave.

Međutim, u tom apelu je navedeno i da prenošenje korona virusa na goste bara, iz medicinskog ugla, gotovo nije moguće.

Preko sistema EU su Austriju o Išglu i drugim austrijskim skijaškim centrima, to jest zarazama, informisali i Nemačka, Hrvatska i Velika Britanija.

Vlasti pokrajine Tirol i Išgla sumnjiče se da su namerno, nakon dobijenih informacija o oboljevanju brojih turista iz više zemalja, odugovlačili sa reakcijom kako bi produžili što je duže moguće skijašku sezonu.

To je sada i predmet istrage tužilaštva, a i preteće kolektivne tužbe koju je najavilo da će pokrenuti Udruženje za zaštitu potrošača Austrije. (Kurir.rs/Tanjug)

Odgovori