USPJELI DOKAZATI! Virus je mutirao! Upozorenje stručnjaka!

5ee4b2f8-23a0-4633-bda0-1a570a0a0a64-5f325ec3-4a88-4ef2-843d-ceaed4552eb6-690x480-1.jpg

Kažu da je potrebno još istraživanja kako bi se sa sigurnošću utvrdilo je li ta promjena utjecala na tijek pandemije, no jedan znanstvenik, koji nije sudjelovao u istraživanju, vjeruje da je tome slučaj i da bi to moglo objasniti zašto je virus izazvao tolike razmjere zaraze u Sjedinjenim Državama i državama Latinske Amerike.

STRUČNJACI iz Floride smatraju da su uspjeli dokazati da je koronavirus mutirao na taj način da je postao zarazniji.

Istraživači s instituta Scripps Research u Floridi objasnili su da mutacija utječe na proteinski šiljak (spike protein) – strukturu na vanjskom dijelu koju virus koristi kako bi ušao u stanice. Ako se ovi nalazi potvrde, to bi bilo prvi put da je netko dokazao da uočene promjene na virusu utječu na razvoj pandemije.

Virus nakon mutacije ima više šiljaka.

“Virusi s ovom mutacijom bili su mnogo zarazniji od onih bez mutacija u sustavu staničnih kultura”, rekla je virologinja Hyeryun Choe s instituta Scripps Research.

Choe i njeni kolege proveli su niz eksperimenata u laboratoriju koji pokazuju da zbog mutacije D614G virus ima više šiljaka i da su ti šiljci stabilniji, što virusu olakšava ulazak u stanice. Znanstvenici će svoja otkrića uskoro objaviti na serveru BioRxiv, a to znači da istraživanje za sada nije prošlo recenziju neovisnih stručnjaka.

“Ako napravimo lijek, virus će mu se oduprijeti”

“Ovo istraživanje je značajno jer pokazuje da se virus može promijeniti; u svoju korist i možda na našu štetu. Možemo već sada vidjeti da se na nekim mjestima slabo širi, a da je na drugima podivljao”, rekao je za CNN virolog William Haseltine, predsjednik grupacije Access Health International.

“To bi moglo značiti da se moramo pripremiti na stalne promjene. Ovaj virus će reagirati na sve što radimo kako bismo ga kontrolirali. Ako napravimo lijek, on će mu se oduprijeti. Kada izumimo cjepivo, pokušat će ga zaobići. Ako ostanemo kod kuće, osmislit će kako da što dulje preživi na površinama”, dodao je.

Ovoga tjedna Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je da dosadašnje mutacije u novom soju koronavirusa neće utjecati na djelotvornost potencijalnih cjepiva koja su sada u fazi razvoja. Prošloga tjedna, stručnjaci iz WHO-a su priopćili da virus zbog mutacija nije postao zarazniji niti povećao vjerojatnost razvoja ozbiljnijih simptoma bolesti. (novi.ba/Foto:print screen novi.ba)

Odgovori

scroll to top