ZA ULASKE! Evo čije korona testove ne priznaje Njemačka, među njima i BiH!

coronae-1.jpg

FILE PHOTO: Test tube with Corona virus name label is seen in this illustration taken on January 29, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Njemački državni Institut “Robert Koch” (RKI) objavio je dodatnu instrukciju koje vlasti te države moraju provoditi kada je riječ o ulascima u Njemačku.

BiH nema na listi zemalja čije PCR testove priznaje Njemačka

Naime, nedavno su objavili listu od 131 zemlje koje se smatraju rizičnim, a među kojima je i BiH. Prema toj instrukciji onaj koji ulazi u Njemačku, a koji je u prethodne dvije sedmice bio u bilo kojoj zemlji sa spiska, on po dolasku u Njemačku mora računati na obavezu izolacije.

Prema najnovijoj instrukciji, koja bi trebala donekle liberalizirati prethodnu, osobe koje dolaze iz rizičnih područja mogu biti izuzete od zahtjeva za karantin u skladu s odgovarajućim propisima o karanteni nadležnih saveznih država, pod uvjetom da medicinskim certifikatom mogu dokazati da nisu zaražene koronavirusom.

U tu svrhu moraju predočiti molekularno biološki test ili tzv. PCR test ne stariji od 48 sati. S tim u vezi RKI je predočio novu listu zemalja čije PCR testove Njemačka prizna.

No, na toj listi se ne nalazi BiH, što znači da Njemačka trenutno ne priznaje PCR testove urađene u našoj državi.

S druge strane na toj listi, čije PCR testove Njemačka priznaje, nalaze se države poput Etiopije, Burkine Faso, Kambodže, Kongai itd. Također, Njemačka, sudeći prema ovoj listi, priznaje PCR testove iz Srbije i Albanije. (njemacka-posao.com/foto:print screen njemacka-posao.com)

Odgovori

scroll to top