Korona uzima sve više maha! Zatražena pomoć Njemačke, situacija iz dana u dan sve gora!

viiiiiii-696x392-1.jpg

Crnogorski Institut za javno zdravlje (IJZCG) saopćio je u ponedjeljak navečer da je pozitivno oko 400 od 2.000 testova na koronavirus, koji su, zbog povećanog testiranja, poslani u laboratorij u Njemačkoj.

Na taj način, broj zaraženih u Crnoj Gori, koji uz novih 66 slučajeva iznosi ukupno 963, znatno će se povećati, što bi, kako je saopćio direktor IJZCG Boban Mugoša, moglo utjecati na uvođenje novih epidemioloških mjera.

„Prema sadašnjim podacima kojima raspolažemo, zabrinjava nas to što je više od 20 posto uzoraka koji su poslani na obradu u Njemačku, pozitivno, što znači da će doći do daljnjeg porasta i to će utjecati na to kako ćemo dalje pristupati epidemiji“, kazao je Mugoša.

Na konferenciji za novinare objasnio je da je u Crnoj Gori testirano ukupno 25.000 građana ili 396,4 na 100.000 stanovnika, zbog čega su crnogorski laboratoriji povećali svoje kapacitete deset puta, ali je, također, uspostavljena saradnja s jednim od najvećih laboratorija u EU, u Njemačkoj, gdje je bilo poslano 2.000 uzoraka.

„Rezultati se unose u bazu (…) i u iduća dva dana, kad unesemo kontrolu svih rezultata, moći ćemo dati tačan rezultat”, rekao je Mugoša.

U Crnoj Gori u drugom valu koronavirusa koji je počeo sredinom juna, zaraženo je tri puta više osoba nego u prvom valu, kada su od Covida-19 oboljela 324 Crnogorca. (bhdijaspora.net/Foto:print screen bhdijaspora.net)

Odgovori

scroll to top