NE DIŽU RAMPU! Agencije odustaju od aranžmana, turisti odustaju od putovanja!

2277305_0801-epa-h-56188417_ls.jpg

Srpske agencije obustavile prodaju aranžmana za Egejsko more jer čak i da nam Grci otvore granice, teško je doći do PCR testa, kaže Seničić

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u našoj zemlji Grčka najverovatnije neće otvoriti granice za turiste iz Srbije 15. jula ni uz negativan PCR test, a ta zabrana bi mogla da ostane barem do 1. avgusta, ukazuju sagovornici Kurira.

Grčke vlasti su 6. jula zabranile prolaz srpskim turistima na jedinom otvorenom drumskom prelazu Kulata – Promahonas, na bugarsko-grčkoj granici, obustavljeni su i avio-letovi iz Beograda, a iako je najavljeno da će ova zabrana trajati do 15. jula, diplomatskim krugovima već je predočeno da ta rampa neće biti podignuta.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA), ocenjuje za Kurir da je pitanje da li će do toga doći čak i 1. avgusta.

Problem i testovi

– To zavisi od epidemiološke situacije u Srbiji, ali je trenutno teško biti optimističan po tom pitanju. Međutim, sve i da otvore granice, verovatno će i nakon toga ostati na snazi obaveza da se na graničnom prelazu Promahonas dostavi negativan test na koronavirus, koji ne sme da bude stariji od 72 sata od trenutka kad se uzme krv, a to je u Srbiji u ovom trenutku nemoguće obezbediti – rekao je Seničić i dodao da pri tome test mora biti preveden na engleski jezik.

On je dodao da će to rezultirati time da u ovoj sezoni maltene neće više biti organizovanih polazaka za Grčku.

– Mnoge agencije su već odustale od Grčke, prosto nema dovoljno interesovanja, jer turisti odustaju od puta zbog svih ovih komplikacija. Prihodi turističkih agencija su pali za više od 90 odsto. Na odmoru u inostranstvu se u ovom trenutku nalazi oko 70.000 ljudi iz Srbije, od čega je oko 40.000 turista došlo preko agencija, što je svega oko sedam odsto od očekivanog prihoda u turističkim agencijama u udarnom julskom terminu – rekao je Seničić i dodao da srpski turisti u sada mogu bez testova da letuju u Turskoj i Bugarskoj, ali i u Albaniji i Španiji, ali za te zemlje nema interesovanja.

Prate situaciju

Grčka ambasada u Beogradu, kako kaže izvor Kurira iz diplomatskih krugova, svakodnevno prati epidemiološku situaciju u Srbiji i izveštaje dostavlja grčkim vlastima, a zasad je najverovatnije da rampu neće dići dok broj novozaraženih u Srbiji ne bude približan onom od 15. juna, kad su Grci za naše turiste prvobitno i otvorili granice. Tada je u Srbiji od 5.085 uzoraka bilo svega 57 pozitivnih.

– Grcima su Srbi važni turisti i oni jedva čekaju da nas ponovo puste, ali sve zavisi od epidemiološke situacije. Ukoliko stanje bude bolje, oni mogu ukinuti zabranu i pre 1. avgusta, ali isto tako je i produžiti sve do septembra – kaže naš sagovornik. (kurir.rs/Foto:print screen kurir.rs)

Odgovori

scroll to top